گفتنی هایی از بازار قیصریه اصفهان که تا به امروز به گوشتان نخورده

به گزارش وبلاگ رمزفا، بی شک نام بازار قیصریه اصفهان به گوش همه نگوییم به گوش بیشتر افراد رسیده و کمتر کسی است که با آن آشنایی نداشته باشد. اما آیا همه آن هایی که نام این بازار به گوششان خورده، همه چیز را درباره این بازار می دانند؟ شما چطور؟ آیا می دانستید در این بازار حجره های وجود دارد که بیش از 400 سال است تغییر کاربری نداده و هنوز همان شغل 400 سال پیش در آن ها پا بر جاست؟ آیا می دانستید این بازار جز لوکس ترین بازارهای زمان قدیم و حتی زمان حال است؟

گفتنی هایی از بازار قیصریه اصفهان که تا به امروز به گوشتان نخورده

شاید لوکس بودن را در طراحی مدرن بنا بدانید، اما یک شاهکار معماری چیزی فراتر از معماری لوکس است. درست مثل بازار قیصریه اصفهان که هم یک شاهکار معماری است و هم کالاهایی در آن به فروش می رسد، اکثرا عتیقه و بسیار ارزشمند هستند. بله شما با یک بازار باشکوه و یک شاهکار معماری روبه رو هستید که نظیر آن در کمتر نقطه ای از جهان پیدا شده و جز دیدنی ترین آثار تاریخی ایران به شمار می رود. اگر دوست دارید دانستنی هایی درباره این بازار که کمتر درباره آن ها سخنی به میان آمده بدانید، کوله بار سفر خود را بسته و با مجله گردشگری وبلاگ رمزفا همراه باشید تا با عبور از کوچه پس کوچه های اصفهان با حقایقی در مورد مرکز فروش کالاهای عتیقه و صنایع دستی اصفهان یعنی بازار قیصریه آشنا شوید.

آدرس بازار قیصریه اصفهان کجاست؟

بازار قیصریه اصفهان در ضلغ شمالی میدان نقش جهان واقع شده است.

داستان نقاشی سردر بازار قیصریه اصفهان چیست؟

سردر بازار قیصریه چندین نقاشی را درون خود جای که هر کدام بیشتر از اینکه داستانی داشته باشد، موضوعی را به تصویر کشیده و ماندگار کرده است؛ به طوری که نقاشی اصلی که روی دیوارهای سردر نقاشی شده است، جنگ شاه عباس با ازبکان را به تصویر کشیده و سربلندی و صلابت ملی ایران را نشان می دهد. نقاشی پایکوبی و آواز اروپاییان نیز نشان از عین و نوش و زندگی دنیوی یا بهشت زمینی دارد. نقاشی شکارگاه نیز جدا شدن از پلیدی و رسیدن به پاکی را یادآور شده و در نهایت نقاشی دو مرد تیرانداز جوان با لباس عصر صفویه، تنه شیر و دم اژدها نیز نقاشی صورت فلکی اصفهان (برج قوس) و نشانگر صحنه مبارزه است.

بازار قیصریه اصفهان مربوط به چه دوره ای است؟

دوره صفویه

ساعات کاری بازار قیصریه چگونه است؟

ساعات کار بازار بر اساس فعالیت کسبه بوده و در فصل های مختلف فرق دارد؛ اما معمولا بازار در بهار و تابستان بازار از ساعت 9 صبح فعالیت خود را شروع کرده و تا 6 بعدازظهر به طور یکسره فعالیت می کند. در فصل های پاییز و زمستان نیز ساعت های کاری بازار یک ساعت کمتر شده و از 9 صبح تا 5 بعدازظهر یکسره باز است.

تاریخچه بازار قیصریه اصفهان

بازار قیصریه اصفهان قدمتی نزدیک به 500 سال دارد. این بازار بین سال های 1011 تا 1029 به دستور شاه عباس اول و به دست توانمند استاد علی اکبر معمار اصفهانی ساخته شده است. بازار قیصریه به نام های بازار شاهی یا بازار سلطانی نیز شناخته می گردد، اما نام اصلی آن همان بازار قیصریه است.

به نقلی از جهانگردان بزرگی همچون ناصرخسرو و شاردن، نام بازار قیصریه اصفهان برگرفته از قیصریه یا قیساریا در آسیای صغیر یا همان ترکیه امروزی است و دلیل این نام گذاری شباهت بازار قیصریه به قیصریه ترکیه بوده است. البته در مورد نام بازار توصیفی قدیمی تر در کتاب رساله محاسن اصفهان وجود دارد که به همین موضوع اشاره می کند.

بازار قیصریه اصفهان جز لوکس ترین و مجلل ترین بازارهای دوران صفوی بوده و در آن پارچه ها و فرش های گران قیمت به فروش می رسید. حتی اجناس آن به کشورهای خارجی نیز صادر می شد. این روزها نیز بازار شکوه و جلال قدیم خود را داراست و ضمن فروش فرش و پارچه، عتیقه جات و وسایل سبک گران قیمت و صنایع دستی اصفهان نیز در آن به فروش می رسد.

آنچه در مورد این بازار جالب است و در مقدمه نیز به آن اشاره کردیم، حجره هایی هستند که 400 سال است یک کالای خاص را به فروش رسانده و حتی زمان نیز نتوانسته آن ها را از جهت خود منحرف کند. بله این موضوع واقعیت دارد و اغراق نیست، بنابراین حتما یادتان باشد وقتی به بازار رفتید، سراغ این مغازه ها را گرفته و آن ها را از نزدیک نظاره کنید. گفتنی است بازار قیصریه در تاریخ 21 آبان 1317 با شماره ثبت 315 در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده و نه تنها جز آثار تاریخی جهانی بلکه جز آثار ملی نیز به شمار می رود.

  • تور اصفهان
  • هتل اصفهان
  • بلیط هواپیما اصفهان

معماری بازار قیصریه اصفهان، یادگاری از سبک معماری دوران صفوی

سبک معماری بازار به دوران صفویه در سال 1029 هجری قمری برمی گردد و تلفیقی از معماری دوره های صفوی و سلجوقی است؛ به طوری که جای جای آن می توانید این سبک معماری را مشاهده کنید. بازار در دو طبقه بنا شده است. طبقه بالای بازار به امور دفتری و بازرگانی اختصاص داشته و طبقه پایین آن به حجره های اصناف مختلف اختصاص دارد.

در بخش شرق و غرب نیز به ترتیب یک ضرابخانه و کارونسرای باشکوه در دو طبقه قرار گرفته است. البته ضرابخانه بازار این روزها چرخش از حرکت باز مانده و حالا به تجارتخانه تبدیل شده است. از میدان امام یا همان میدان نقش جهان که وارد بازار شوید، اولین چیزی که چشم نوازی می کند، سردر بازار است. سردر از کاشی هایی به رنگ آجری، گلبهی و سرمه ای تشکیل شده و با طرح های اسلیمی به صورت مقرنس کار شده است.

کمی که پیش می روید دیوارهای بلند و سربه فلک کشیده بازار با رنگ و نگارهای قدیمی اش نظرتان را جلب کرده و از همه زیباتر سقف های گنبدی با نورگیرهایش است که بالای سرتان قرار داشته و ضمن تهویه هوا نور محیط را تامین می کنند. صبر کنید این همه جذابیت بازار نیست.

باید کمی ادامه داده تا به وسط بازار برسید، آنجا اوج شکوه بازار است که مقابل چشمانتان واقع شده است، میدان مسقف با گنبدی بزرگ که با کاشی های رنگارنگ تزیین شده و چشم نوازی می کند. این صحنه را هر قدر هم دیدنیش کنید، از دیدنش سیر نشده و دلتان نمی خواهد محیط را ترک کنید. از وسط بازار که عبور کردید، مابقی بازار به سبک ابتدای بازار است و تقریبا آنچه در شروع جهت دیده اید برایتان بازآوری خواهد شد. به نوعی می توان گفت شمال و جنوب بازار و شرق و غرب آن قرینه طراحی شده است.

نقاشی سردر بازار قیصریه

سردر بازار که حکم تابلوی نام و رسم بازار را دارد، چنان زیبا و چشم نواز است که باید مدتی از دور فقط بنشینید و دیدنیش کنید. بین زیبایی های سردر نقاشی هایی که در دیواره سردر قرار گرفته اند، اولین چیزهایی هستند که جلب توجه خواهند کرد. این نقاشی ها که اثرهای ارزشمند دوران صفوی بوده و به قلم رضا عباسی بر پهنه دیوارها نقش بسته اند، هر کدام موضوعی خاص را یادآوری می کنند.

دقیقا روبه رو دیوار ورودی که بایستید، نقاشی پیش رویتان که نقاشی اصلی سردر است، جنگ شاه عباس صفوی با ازبکان را نشان می دهد که در اصل سربلندی و صلابت ملی را به تصویر کشیده است. در سمت راست تان اما دیگر خبری از جنگ نیست و منظره ای از پایکوبی و آواز اروپاییان را مشاهده خواهید کرد که یادآور عیش و نوش و زندگی دنیوی یا بهشت زمینی است.

سمت چپ تان نیز شکارگاهی به تصویر کشیده شده که جدا شدن از پلیدی و رسیدن به پاکی را نشان می دهد. نقاشی های سردر به همین تعداد خلاصه نشده و در بالاترین قسمت سردر نقاشی بزرگی از دو مرد تیرانداز جوان با لباس عصر صفویه، تنه شیر و دم اژدها دیده می گردد که هر کدام در حال تیراندازی به سویی هستند. این تصویر نه تنها نقاشی صورت فلکی اصفهان (برج قوس) است، بلکه نشانگر صحنه مبارزه ای است که تیرانداز آن گویی همان آرش کمانگیر با دم حیوان افسانه ای است.

موضوع ناراحت کننده ای که درباره نقاشی های سردر بازار قیصریه اصفهان وجود دارد، این است که نقاشی ها در مجاورت هوا و تغییرات دمایی رنگ و روی خود را از دست داده اند و چنانچه برای محافظت یا احیای آن ها اقدامی اساسی صورت نگیرد، سرنوشت نقاشی ها به نابودی کشیده خواهد شد. اگرچه که نقاشی های سردر بازار رنگ ولعاب روزهای اول خود را ندارند، اما باز هم چیزی از شکوه آن ها کم نشده و نقاشی ها هنوز هم که هنوز است، زیبایی و شکوه خود را دارند.

معمار بازار قیصریه اصفهان که بود؟

بازار قیصریه اصفهان شکوه و زیبایی خودش را مدیون استادی است که جز هنرمندان نامی دوره صفوی و معمار یکی از باشکوه ترین مساجد اصفهان یعنی مسجد شاه است. این استاد هنرمند کسی نیست جز استاد علی اکبر اصفهانی معروف به معمار باشی و معمار شاه عباس کبیر! وی جز شاگردان استاد بدیع الزمان یزدی بوده و علم معماری را از ایشان فرا گرفته است.

چیره دستی این هنرمند در دوران خود به مقدار ای بوده است که همه معماران هم عصرش به استادی او اعتراف کرده اند و این روزها نیز، تندیسی به یاد بود این استاد بزرگ که آثار تاریخی بزرگ اصفهان به دست ایشان ساخته یا ایشان در ساخت شان شرکت داشته است، در خیابان استانداری نصب شده است.

بازار قیصریه اصفهان چه بخش هایی دارد؟

بازار قیصریه اصفهان را می توان به 6 بخش سردر، کاروانسرای شاهی، ضرابخانه، نقارخانه، چارسو و راسته های بازار قیصریه اصفهان تقسیم کرد.

1. سردر

سردر بازار خود به تنهایی جز آثار تاریخی نفیس به جای مانده از دوران صفویه است. این سردر در ابتدا 3 طبقه بوده اما این روزها فقط دو طبقه از آن به جای مانده است. سردر قیصریه شامل یک دروازه اصلی، چهار درب فرعی، تالاری در بالای آن، یک حوض و دو سکوی بزرگ در دو جانب خود است که از سنگ یشم و سماق ساخته شده اند.

البته ناگفته نماند که بالای این سردر ناقوس دیرهرمز و ساعتی قدیمی نیز وجود داشته که مربوط به جنگ ایران و پرتغال بوده اما متأسفانه این روزها خبری از آنها نیست؛ چراکه هر دو این آثار گران بها در طبقه سوم سردر قرار داشته و با از بین رفتن طبقه سوم، این دو اثر نیز از بین رفته اند.

کمی به سردر خیره شده و بالای سرتان را که نگاه کنید، سقف زیبای سردر در بالای سرتان دلبری می کند. دیواره های سردر نیز با نقاشی های فاخر و بی نظیری خود چشم نوازی کرده و هر کدام راوی داستانی هستند. داستان هایی که می توانید راوی داستان شان شما باشید و داستان با قوه خیال خود برای آن ها بنویسید.

گفتنی است سردر بازار قیصریه نیز جز آثار جهانی و ملی به شمار رفته و در تاریخ 15 دی ماه سال 1310 به شماره ثبت 103 در فهرست آثار ملی ثبت شده است.

کاروانسرای شاهی

کاروانسرای شاهی در بخش غربی بازار قرار گرفته و این روزها به یکی از بخش های تاریخی بازار مبدل شده است. از این بنای تاریخی در گذشته نه تنها برای ارائه خدمات به مسافرانی که از راه دور به این بازار می آمده اند مورد استفاده قرار می گرفته است، بلکه در مدیریت راسته ها نیز از آن استفاده می شده است. کاروانسرای شاهی بازار قیصریه این روزها بین بازاریان و مردم عادی به سرای ملک التجار معروفیت داشته و به عنوان انبار کالای مختلف مورد استفاده قرار می گیرد.

ضرابخانه

ضرابخانه بازار قیصریه اصفهان که این روزها فقط اسکلتی از آن به جا مانده اما رسالت خود را ادامه داده و به ساختمان یک بانک دولتی مبدل شده است، محلی برای ضرب سکه در دوران صفوی بوده است. این بنای قدیمی در بخشی شرقی بازار واقع شده و برای دیدنی بقایای آن باید به راسته چیت سازها بروید.

نقارخانه

نقارخانه بازار در طبقه سوم سردر آن قرار داشته که همان طور که کمی قبل تر اشاره کردیم، متاسفانه این روزها اثری از آن نیست و فقط حس تلخ نبود آن احساس می گردد. در قدیم از این نقارخانه در قدیم برای اعلام طلوع و غروب آفتاب، آیین های مختلف و مناسبت های گوناگون، آماده باش نظامی، اطلاع اخبار مهم به مردم، تحویل سال یا ورود کالاهایی که مردم در انتظارشان بوده اند استفاده و در هر کدام از اتفاق های یاد شده نقاره آن نواخته می شده است.

چارسوی بازار

چارسوی بازار شاهی یا همان قیصریه اصفهان زیباترین بخش بازار است. این بخش از بازار با طاق گنبدی و مقرنس های اسلیمی اش حقیقتا چشم نواز است و اگر اغراق نباشد ساعت ها ارزش نشستن و دیدن کردن دارد؛ به خصوص اینکه اطراف آن نیز حجره های سنتی قرار داشته و حس وحالی نوستالژیک به شما خواهد داد.

این چارسو از جنوب به بازار شاهی یا همان قیصریه، از شمال به تیمچه ضرابخانه، از شرق به ضرابخانه سلطتنی و از غرب به کاروانسرا منتهی می گردد. برای دسترسی به این بخش از بازار کافیست از سردر قیصریه وارد بازار شده و چند دقیقه ای در بازار قدم بزنید تا به آن برسید.

راسته های بازار قیصریه اصفهان

بازار شاهی اصفهان راسته ها و سرای های زیادی را درون خود جای داده که هر کدام در رسته ای شغلی مشغول فعالیت هستند. از معروفترین سراها و راسته های بازار قیصریه می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • سرای اردستانی ها
  • سرای خانی
  • سرای آقا
  • سرای پادرخت سوخته
  • سرای میرناماعیل
  • سرای خوانساری ها
  • سرای گلشن
  • سرای تالار
  • سرای جارچی
  • سرای فخر
  • راسته بازار عریان
  • راسته هارونیه
  • راسته نیم آورد گلشن
  • راسته مخلص
  • راسته سماورسازها
  • راسته مقصودبیک

آدرس بازار قیصریه اصفهان کجاست؟

بازار قیصریه در بخش شمالی میدان نقش جهان یا همان میدان امام اصفهان قرار گرفته و میدان امام را به بازار عتیق (کهنه) مرتبط می کند. برای دسترسی به بازار دو راه پیش روی شما واقع شده است.

1. دسترسی از چهارراه شکر شکن

از چهارراه شکن وارد خیابان حافظ شده و سپس وارد میدان نقش جهان شوید. وارد میدان که شدید سمت راست شما درست در وسط میدان، سردر بازار قرار گرفته است که می توانید از طریق آن وارد بازار شوید.

2. دسترسی از میدان امام حسین (ع)

برای دسترسی به بازار قیصریه اصفهان از سمت میدان امام حسین (ع)، وارد خیابان سپاه یا همان سپه شده و تا انتهای خیابان پیش بروید. وقتی به انتهای خیابان رسیدید میدان نقش جهان پیش روی شما واقع شده است. وارد میدان که شدید بازار در سمت چپ شما در وسط میدان قرار گرفته است.

ساعات بازدید از بازار قیصریه اصفهان

ساعات کار بازار بر اساس فعالیت کسبه بوده و در فصل های مختلف فرق دارد؛ اما معمولا بازار در بهار و تابستان بازار از ساعت 9 صبح فعالیت خود را شروع کرده و تا 6 بعدازظهر به طور یکسره فعالیت می کند. در فصل های پاییز و زمستان نیز ساعت های کاری بازار یک ساعت کمتر شده و از 9 صبح تا 5 بعدازظهر یکسره باز است. برای بازدید از بازار پیشنهاد می کنیم، حتما 3 الی 4 ساعت وقت بگذارید تا بتوانید از همه جاذبه های آن کمال بهره و لذت را ببرید.

  • هتل عباسی اصفهان
  • هتل سوئیت اصفهان
  • بلیط قطار اصفهان
  • هتل پارسیان کوثر
  • هتل عالی قاپو اصفهان
  • هتل آسمان اصفهان

بازار قیصریه اصفهان در گوگل مپ

بازار قیصریه بازاری که بارها ارزش دیدن دارد

دیدنی بودن جای جای بازار کنار کاربری تجاری آن باعث شده تا هر آدمی با هر سلیقه ای از حضور در این بازار کمال لذت را ببرد. بنابراین فرقی نمی کند عاشق خرید هستید، به بناهای تاریخی علاقه دارد یا صرفا عاشق سفر هستید. جذابیت این بنا به قدری زیاد است که کمتر کسی است که دلش نخواهد برای یکبار هم که شده در این بازار قدم زده و زیبایی هایش را نظاره کند. آنچه گفتنی بود را برایتان شرح دادیم، وقت آن رسیده که کوله بار سفر خود را بسته و به اصفهان سفر کنید تا از نزدیک آنچه وصف کردیم را دیدن کنید و از آن لذت ببرید.

اگر قبلا از بازار قیصریه اصفهان بازدید کرده و تجربه ای از آن دارید یا فکر می کنید چیزی از قلم جا مانده است. آن را برای ما و سایر کاربران مجله گردشگری وبلاگ رمزفا درمیان بگذارید.

منبع: علی بابا

به "گفتنی هایی از بازار قیصریه اصفهان که تا به امروز به گوشتان نخورده" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "گفتنی هایی از بازار قیصریه اصفهان که تا به امروز به گوشتان نخورده"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید